آب و هوای کاشان

به گزارش وبلاگ محمدی، کاشان یکی از شهرهای تاریخی کشورمان است که در مرکز ایران واقع شده است. شهرستان کاشان بخشی از استان اصفهان محسوب می گردد و به دارالمومنین معروف است. این شهر دارای قدمت 7.500 ساله بوده و یکی از شهرهای زیبای ایران است، که همه ساله گردشگران زیادی در فصول مختف سال، خصوصا در فصل گلاب گیری از آن تماشا می نمایند. جالب است بدانید که کاشان اولین سکونت گاه شهرنشینی بشر بر روی زمین با تمدن سیلک و بعلاوه اولین تمدن آریایی می باشد.

آب و هوای کاشان

هوای کاشان

آب و هوای کاشان دارای دو بخش کوهستانی و کویری می باشد. موقعیت جغرافیایی این شهر که تاثیر زیادی بر آب و هوای کاشان داشته، این شهر را از شمال و شمال غربی به استان قم، از طرف شرق و شمال شرقی به آران و بیدگل و دشت کویر، از طرف جنوب به شهرستان نطنز و از طرف غرب به شهرستان دلیجان منتهی می نماید. با توجه به سیستم های هواشناسی این شهرستان دمای هوا در ارتفاعات مختلف متفاوت می باشد. در بخش های مرتفع سردسیر بوده و در دامنه ها معتدل، جلگه و به خصوص حاشیه کویری گرمیسر می باشد. آب و هوای کاشان از بخش های جنوب و غرب تحت تاثیر سلسله جبال مرکزی ایران قرار گرفته است. روستاها در دامنه کوهستان عموما از آب و هوای لطیف و معتدلی برخوردار است. ولی از قسمت شمال شرقی که به زمین های شوره زار کویر مرکزی متصل می گردد و بعلاوه در قسمت جلگه ای کاشان هوا به تدریج خشک و گرم می گردد. با توجه به آمارهای سازمان هواشناسی ایران دلیل خشکی آب و هوای کاشان، مجاورت آن با دشت کویر می باشد.

هواشناسی کاشان

در پژوهش های هواشناسی ایران، از نظر وسعت اقلیمی، شهر کاشان در اقلیمی با زمستان های نسبتا سرد و تابستان های بسیار گرم و خشک قرار گرفته است. دمای هوا در تابستان ها به مرز 40 درجه سانتی گراد نیز رسیده و حتی از آن عبور می نماید. در اثر صعود هوا در فصل تابستان در سطح منطقه پست کاشان و برخورد آن ها با دامنه ها و سرد و متراکم شدن هوا، بارندگی ایجاد می گردد. آب و هوای کاشان با وزش بادهای کویری در طول روز از حرارت و خشکی برخوردار است و با توجه به نسیمی که در ساعات شبانگاهی از سمت کوهستان می وزد، رو به تعادل می رود. عموما بارندگی هایی که در کاشان رخ می دهد عوامل خارجی دارد و بر اثر توده های باران زای خارج از منطقه شکل می گیرد. بعلاوه توده هایی که از سمت غرب و مدیترانه و توده های سودانی که وارد ایران می شوند، بر آب و هوای کاشان تاثیر گذار می باشند. وجود ارتفاعات و ناهمواری ها مانعی موثر در مسیر این سیستم ها است. از دیگر عوامل باران زا در شهرستان کاشان می توان به جابه جایی یا همرفتی اشاره نمود، که بر اثر صعود هوای گرم همراه با بخار آب و سرد شدن آدیاباتیکی آن تا نقطه شبنم، باران حاصل می گردد. می توان گفت که منشاء بارندگی های بهاری کاشان نیز به همین خاطر است.

همانطور که گفتیم اقلیم کاشان کوهستانی و کویری می باشد. در قسمت کوهستانی شاهد پوشش گسترده برف، هوای سرد و مرطوب و اندازه نم نسبی بالا و اعتدال دما و بعلاوه شکل گیری رودهای دائمی چشمه ها، قنات ها و سفره های پر آب هستیم. برخلاف دشت های گرم و سوزان کاشان در بلندی های جنوبی و غربی بارش قابل ملاحظه ای را شاهد هستیم، طوری که اندازه بارش ها در بعضی منطقه ها تا دو برابر میانه بارش دشت کاشان می رسد. در دشت کاشان بر اثر خشکی و نبود بارش چهره ای کویری و حتی با پوشش های سفید نمکی روبرو هستیم. در بعضی از شهرهای کاشان از جمله نیاسر شاهد کاهش دمای هوا و ایجاد پوشش گیاهی هستیم که به دلیل وجود رودخانه های جاری و بارش باران های فصلی در این شهر می باشد. شهرهایی چون قمصر، قهرود، جوشقان، نیاسر، برزک، کله، ارمک، رهق، ازناوه، اردهال، استرک و... از جمله منطقه ها خوش آب و هوای کاشان می باشد، که باقی آن ها نیز در دامنه ها و ارتفاعات کرکس با منظره ها زیبای طبیعی و آب و هوای ییلاقی و کوهستانی می باشند.

با توجه به سیستم کوپن در تقسیم بندی اقلیمی، آب و هوای کاشان از نوع BWhsa می باشد و آب و هوای گرم و بیابانی دارد، در این فرمول B خشک بودن را نشان می دهد، W نشان دهنده شدت خشکی است که در آن اندازه باران سالانه (13.5) کمتر از اندازه دمای سالانه به سانتی گراد (19.7) است. در این سیستم h نشان دهنده میانه دمای سالانه بیش از 18 درجه سانتیگراد است و s علامت بارش باران در فصول سرد سال یا زمستان است و a می گوید که دمای گرم ترین ماه سال در کاشان از 22 درجه بیشتر است. بر پایه روش تقسیم بندی اقلیمی دومارتون که براساس ضریب خشکی است و دو عامل مهم دما و باران را مد نظر دارد. چون ضریب خشکی آب و هوای کاشان 4.5 است، براساس این سیستم این شهر دارای آب و هوای بسیار بسیار گرم و خشک می باشد، به گونه ای که بیشتر گردشگران ترجیح می دهند در فصول سرد سال مانند بهمن ماه به این شهر سفر نمایند.

برترین زمان سفر به کاشان

توصیه ما هم به شما این است که اگر می خواهید از زیبایی ها و آثار تاریخی فراوان موجود در این شهر لذت ببرید، فصول سردتر سال مانند بهار، پاییز و زمستان را برای سفر به کاشان انتخاب کنید. البته مراسم گلاب گیری کاشان را در فصل بهار و در ماه اردیبهشت از قلم نیاندازید.

منبع: لحظه آخر

به "آب و هوای کاشان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آب و هوای کاشان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید