در این پلتفرم ها نام ناشران عظیم مطرح شده است اما کتاب های ناشرنماها بیرون می آید

به گزارش وبلاگ محمدی، خبرگزاری خبرنگاران-رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان ضمن تشریح اقدامات اتحادیه برای ممانمعت از فروش کتاب در فضای مجازی با تخفیف عجیب می گوید: نه تنها پلتفرم ها بلکه گستره فضای مجازی و سطح شهر به فروش غیرکارشناسانه کتاب پرداختند که نتیجه آن رشد بی رویه کتاب سازهاست.

در این پلتفرم ها نام ناشران عظیم مطرح شده است اما کتاب های ناشرنماها بیرون می آید

به گزارش وبلاگ محمدی، برگزاری نمایشگاه های کتاب در پلتفرم های مجازی این روزها آفت جان اهالی نشر، کتاب و کتابفروشان شده است، شاید در وهله نخست برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب به نفع ناشران، نویسندگان و اهالی نشر باشد، اما وقتی به عمق ماجرا ورود کنیم متوجه خواهیم شد که این نمایشگاه ها با تخفیف های بالایی که دارند، ـ گاه تا 80 درصد ـ عملاً تنها برای ناشرنماها و کتاب های قاچاق راه را باز نموده اند، کتاب هایی که یا از سوی ناشران حقیقی شان منتشر نشده اند و یا توسط ناشرنماها در اصل کپی شده کتاب های ناشران هستند با اسم مترجمی فرضی و طرح جلدی دیگر.

از همین روست که کپی نماینده این کتاب ها می تواند کتاب را با تخفیف های عجیب و غریب 40 تا 80 درصد بفروش برساند وگرنه ناشر که با کاغذ بندی 500 تا 700 هزار تومان روبرو است و با هزینه های روزافزون انتشار کتاب و ... چگونه می تواند چنین تخفیف های قائل گردد؟

به همین دلیل جمعی 700 نفره از فعالان نشر خطاب به هومان حسن پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، به تخفیف های غیرقانونی در فضای مجازی انتقاد کردند. طوماری که به معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز ارجاع داده شده است.

با فرایند رو به کاهش تولیدات جدید در عرصه نشر روبرو هستیم

هومان حسن پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، در این زمینه به خبرنگار تسنیم گفت: انتقاد ما تنها متوجه پلتفرم ها به شکل خاص نیست، بلکه ما به گستره فضای مجازی و گستره سطح شهر انتقاد داریم، هر بازاری در این زمینه چه در فضای مجازی و چه سطح شهر فضایی اقتصادی دارد که افراد بسیاری از آن ارتزاق می نمایند و ضربه های اقتصادی این اتزاق ناصحیح زمانی تعیین می گردد که ما با فرایند رو به کاهش تولیدات جدید در عرصه نشر روبرو هستیم، تولیداتی که به معنا و مفهموم استاندارد خلق شده باشند و گرنه کتاب سازی ها که رو به رشدند.

وی ادامه داد: اتحادیه منافع اهل قلم برایش مهم است، آن هم در حالی که نه تالیف جدیدی منتشر می گردد و نه کتاب جدیدی ترجمه. فضای واقعی نشر کتاب در ایران در شرایط فعلی بیداد می نماید.

حسن پور با اشاره به فروش کتاب با تخفیف های عجیب و غریب در سال های اخیر که دامنه آن نیز رو به رشد بوده است، اضافه نمود: وقتی یک مشتری کتاب را با 50 درصد تخفیف می خرد، پیش خود می گوید، عجب پس کتابفروش می توانسته به من اینقدر تخفیف بدهد و نداده است، البته مخاطب حرفه ای ما شاید این برداشت را نکند ولی مشکل ما این است که مخاطبان جدید که همه حرفه ای نیستند.

وی با باین این مطلب که بستر تخلف در جایی چیده می گردد که ضابطه ای وجود ندارد، گفت: کسی که کتاب ناشر دیگری را کپی می نماید و بدون زحمت و هزینه با اسم دیگری منتشر می نماید، چون هزینه ننموده است با تخفیف های بالا می فروشد، در حالیکه ناشر اصلی که هزینه هایی برای انتشار کتاب داده است، کتابش نمی فروشد. در حوزه کتاب کارها باید تخصصی باشد، چرا داروخانه بصورت مجازی دارو نمی فروشد؟ چون فروش دارو یک کار تخصصی است. فروش کتاب هم برخلاف باور عموم یک کار تخصصی است.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با بیان این مطلب که پلتفرم های مجازی و فروشندگان کتاب در سطح شهر اگر زیر نظر اتحادیه ناشران باشند و جواز کسب داشته باشند، ما کمتر شاهد این چنین تخلفاتی هستیم، یادآور شد: اگر تخلفی هم باشد با ساز و کار قانونی موجود می توانیم آن را رفع کنیم و نیازی به شکایت در قوه قضائیه نیست.

کتاب خوب را نمی توان با تخفیف فروخت

وی ادامه داد: پس روی سخن انتقاد ما به دو موضوع معطوف است : اول فروش غیرکارشناسانه کتاب در فضای مجازی و دوم فروش با تخفیف کتاب. کتاب خوب را نمی توان با تخفیف فروخت، چون ناشر برای آن هزینه نموده است. تخفیف دادن به یک کالا در قانون تجارت تعریفی دارد، چون شرایط اقتصادی ناشران خراب است امکان دارد ناشر بخواهد در مقطعی به کالای خود تخفیف بزند که این در فانون نظام صنفی دیده شده است. هر فرد صنفی چهار بار در سال می تواند از اتحادیه خود برای تخفیف مجوز بگیرد، اما باید درصد تعیین برای خود تحفیف بگذارد نه اینکه کل مبلغ کتاب را تخفیف بدهد.

حسن پور ادامه داد: اینکه بعضی ناشرنماها صبح تا شب تخفیف های مختلف برای کتاب های خود قائل می شوند، منطقی نیست، از سوی دیگر مسئولان نیز شرایط کتاب و کتابخوانی را رها نموده اند، اگر ناشران و کتابفروشان مجوز کسب از اتحادیه های مربوطه داشته باشند، شاهد چنین اتفاقات غیرکارشناسی نخواهیم بود.

طرح موضوع در مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال و شورای عالی فضای مجازی

وی درباره فرایند پیگیری اتحادیه ناشران از طومار اعتراضی 700 فعال نشر در این خصوص گفت: ما به محض دریافت نامه اعتراضی، مراتب را به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد منعکس کردیم، درصدد هستیم تا جلسه ای نیز با کارشناسان و مسئولان مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت ارشاد برگزار کنیم گام سوم نیز آنالیز و طرح موضوع در شورای عالی فضای مجازی است.

حسن پور با اشاره به اینکه اساساً فروش کتاب در پلتفرم های مجازی قانونی است یا خیر؟ گفت: ما واقعاً یک پلتفرم را مدنظر قرار نداریم. چون اتفاقاً خیلی ها در دایره این ماجرا قرار می گیرند؛ ما یک سایت یا پلتفرم برایمان مهم نیست؛ بلکه مجموعه ای که پشت عرضه این کتاب ها است، مهم است. فروش غیر تخصصانه کتاب در فضای مجازی فاجعه به بار می آورد، همچنان که بسیاری از ما تجربه سفارش مجازی کتاب را داشته ایم، کتابی را از ناشر اصلی سفارش داده ایم و کتاب از ناشر بدون اسم و رسم دار با مترجمی غیرواقعی به دستمان رسیده است، چرا؟ چون ناشر واقعی که نمی توانسته این تخفیف را بدهد.

وی ادامه داد: تعییناً درباره کتاب اتفاق بدی در کشور اتفاق افتاده است، طبق قانون نظام صنفی ناشرانی که پروانه نشر از ارشاد دریافت می نمایند به طور اتوماتیک باید مجوز کسب نیز از اتحادیه ناشران دریافت نمایند، این موضوع در سال های اخیر دچار تسامح شد. این تسامح موجب شده که در شرایط مجازی که کمتر نظارت می گردد، یک ناشر با 5 اسم متفاوت یک کتاب را با پنج نوع درصد تخفیف بفروش برساند که برای هیچ کدام از این کتاب ها هزینه نیز ننموده است.

80 درصد فروش نمایش نمایشکاه های کتاب پلتفرم ها متعلق به کتاب سازهاست

حسن پور اضافه نمود: یکی از مدیران این پلتفرم ها در گفت وگویی گفته بود که تنها 10 درصد از این کتاب ها برای ناشران کتاب ساز است، اما به این نکته توجه ننموده بود که 80 درصد فروش این نمایشگاه ها برای همین 10 درصد است. در این پلتفرم ها نام ناشران عظیم مطرح شده است، اما کتاب های ناشرنماها بیرون می آید. همین باندهایی که در سطح شهر کتاب های قاچاق و کتاب سازی ها را می فروشند در سایت ها نیز اقدام به فروش می نمایند.

وی در پاسخ به اینکه اتحادیه در سال های اخیر جهت جمع اوری چنین فروشگاه های کتابی چه اقداماتی نموده است، گفت: ما در بسیاری از پاساژها پیروز به جمع آوری فروش کتاب با 50 درصد تخفیف شدیم و بعضی دیکر نیز در حال جمع آوری است. اینگونه نیست که ما کار را رها نموده باشیم.

وی با اشاره به عرضه کتاب های ممنوعه در بساطی های سطح شهر و فضای مجازی گفت: ما در حقیقت دست کسانی که به صورت قانونی کار می نمایند را بسته ایم و دست کسانی که غیرقانونی کار می نمایند را باز گذاشته ایم، کتاب های ممنوعه، فاقد مجوز و ... براحتی در این بساطی ها خرید و فروش می گردد.

در سال های اخیر و با رشد قاچاق کتاب در کشور، کوشش هایی برای ایجاد ساز و کار قانونی برای برخورد با این موضوع ایجاد شد، کارگروه هایی تشکیل شد و نهادهای قضایی نیز همکاری هایی داشتند، مراکز پخشی شناسیایی و پلمب شد افرادی دستگیر شدند و پفراینده های قضایی تشکیل شد، اما در عمل هنوز نه تنها با قاچاق کتاب برخورد جدی نشده است، بلکه احکام صادره نیز به باور ناشران با جرم اجرا شده برابری نمی نماید.

در این میان قاچاقچیان کتاب، کتاب سازها و ناشرنماها حسابی از آب گل آلود ماهی گرفته اند؛ زیرا با کشف انبارهای قاچاق کتاب تمام فرضیات و آمارهای موجود از سرانه مطالعه و خرید کتاب بربارد رفت و کشخص شد که اتفاقا یک بازار زیرزمینی و اصلی در زیر بازار اصلی فروش کتاب در کشور فعالیت داشته است و سرمایه در گردش بالغ بر 15 میلیارد تومانی این بازار صنعت نشر را به این اوضاع اسفناک رسانده است.

حالا نیز که در کناب انتشار فایل های پی دی اف کتاب های ناشران در کانال های تلاگرامی، اینستاگرامی و ... خرید و فروش غیرقانونی فایل های پی دی اف در سایت های اینترنتی، نمایشگاه های 50 درصد تخفیف کتاب در متروها، مراکز خزید و حتی دانشگاه ها پلتفرم ها اقدام به برگزرای نمایشگاه مجازی کتاب نموده اند، نمایشگاهی که به مکانی برای فروش کتاب سازی ها تبدیل شده است. انتظار اهالی نشر این است که در این زمینه حمایت های بیشتری از سوی نهادهای مرتبط علی الخصوص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اقتصاد نشر وجود داشته باشد. از سوی دیگر به نظر می رسد نهادهای صنفی نیز باید فعالانه تر در سراسر کشور فعالیت نمایند.

منبع: خبرگزاری آریا

به "در این پلتفرم ها نام ناشران عظیم مطرح شده است اما کتاب های ناشرنماها بیرون می آید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "در این پلتفرم ها نام ناشران عظیم مطرح شده است اما کتاب های ناشرنماها بیرون می آید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید